No audio device
Results 1 to 15 of 15

Thread: No audio device

  1. #1
    Registered User
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    9

    No audio device

    My system is Compaq Evo D380mx, P4 1.66, Intel 845g, 512MB RAM, integrated AC97 audio, XP-pro SP2, WMP10. The other details from Everest scan (done when system was ok) are :-
    Audio Adapter Intel 82801DB ICH4 - AC'97 Audio Controller [A-1]
    Audio Controller Type Intel 82801DB(M) ICH4
    Codec Name SigmaTel STAC9750/51
    Codec ID 83847650h
    S/PDIF Output Supported
    Device Description SigmaTel Audio
    Driver Module STAC97.sys
    Driver Description SigmaTel C-Major Audio
    Driver Date 02-26-02
    Driver Version 5.10.0.3630
    Driver Provider SigmaTel
    INF File oem4.inf
    Hardware ID PCI\VEN_8086&DEV_24C5&SUBSYS_0511147B&REV_01
    Location Information PCI bus 0, device 31, function 5

    So far (last five years) audio has played smooth. Just had to replace the heatsink fan ... got a technician to do it. After that windows sounds (start / shutdown) did play, and I did not check any music. Later, WMP refused to play music. Device manager shows all ok, but control panel > sound properties > volume says "no audio device". Now, even the windows sounds are not coming.

    Thanks for help.

  2. #2
    Registered User
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    9
    I ran Everest again. I am pasting below extracts from earlier scan (in early 2007) and now, side-by-side. Shall be grateful for guidance.

    ==================================================

    Earlier : Audio Adapter Intel 82801DB ICH4 - AC'97 Audio Controller [A-1]

    Now : Audio Adapter Modem #2 Line Playback

    --------------------------------------------------------------------------

    Earlier : [ South Bridge: Intel 82801DB ICH4 ]
    AC'97 Audio Controller:
    Audio Controller Type Intel 82801DB(M) ICH4
    Codec Name SigmaTel STAC9750/51
    Codec ID 83847650h
    S/PDIF Output Supported

    Now : [ South Bridge: Intel 82801DB ICH4 ]
    Audio section missing

    --------------------------------------------------------------------------

    Earlier : Windows Audio
    Device Identifier Device Description
    midi-in.0 0001 0067 MPU-401
    midi-out.0 0001 0066 Microsoft GS Wavetable SW Synth
    midi-out.1 0001 0066 MPU-401
    mixer.0 0001 0068 SigmaTel Audio
    wave-in.0 0001 0065 SigmaTel Audio
    wave-in.1 0001 0050 Modem #1 Line Record
    wave-out.0 0001 0064 SigmaTel Audio
    wave-out.1 0001 0051 Modem #1 Line Playback

    Now : Windows Audio
    Device Identifier Device Description
    midi-in.0 0001 0067 MPU-401
    midi-out.0 0001 0066 MPU-401
    wave-in.0 0001 0050 Modem #2 Line Record
    wave-out.0 0001 0051 Modem #2 Line Playback

    --------------------------------------------------------------------------

    Earler : PCI / PnP Audio
    Device Description Type
    Intel 82801DB ICH4 - AC'97 Audio Controller [A-1] PCI

    Now : PCI / PnP Audio section missing

    --------------------------------------------------------------------------

    Earlier : [ SigmaTel Audio ]
    DirectSound Device Properties:
    Device Description SigmaTel Audio
    Driver Module STAC97.sys

    Now : [ SigmaTel Audio ] section missing

    --------------------------------------------------------------------------

    Earlier : PCI Devices (included)
    Bus 0, Device 31, Function 5 Intel 82801DB ICH4 - AC'97 Audio Controller [A-1]

    Now : PCI Devices (includes)
    Above line missing

    --------------------------------------------------------------------------

    Earlier : Device Resources (included)
    Resource Share Device Description
    IRQ 17 Shared SigmaTel C-Major Audio

    Now : Device Resources (includes)
    Above line missing

  3. #3
    Driver Terrier NooNoo's Avatar
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    UK
    Posts
    31,843
    abanerji have you uninstalled the sound software and removed the ac97 entry from device manager, rebooted and reinstalled them?
    Never, ever approach a computer saying or even thinking "I will just do this quickly."

  4. #4
    Registered User
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    9
    Thank you NooNoo. Uninstall sound software - how to go about it? As I see, both intel audio controller and sigmatel codec don't appear in my system (as per latest Everest, which I posted). On the other hand, a "modem # 2" is appearing now as a sound device !

    Secondly,there is no ac97 entry in device manager now. I am pasting below what appears under "Sound, video and game controllers" :-
    Audio codecs
    Legacy audio drivers
    Legacy video capture devices
    Media control devices
    MPU-401 compatible MIDI device
    Standard game port
    Unimodem half-duplex audio device
    Video codecs
    What should be my next step, please? Thanks again

  5. #5
    Registered User shamus's Avatar
    Join Date
    Apr 2001
    Location
    Cornish,Maine,USA
    Posts
    3,140
    Go to Start > Run and type in services.msc
    scroll down to Windows audio and right click to get to properties.
    Make sure the Startup type is set to Automatic on the general tab and that under the Recovery tab set First, Second and Subsequent failures to Restart the service.
    Although this doesn't cure the underlying problem, (it happened to me after a Trojan infected my machine and I'm still having other issues...) it will get your sound back.

  6. #6
    Driver Terrier NooNoo's Avatar
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    UK
    Posts
    31,843
    Take shamus's advice after you have installed the sound driver from your compaq driver disk.
    Never, ever approach a computer saying or even thinking "I will just do this quickly."

  7. #7
    Registered User
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    9
    Thanks shamus, I tried your advice, but sound hasn't come back.

    NooNoo, would only re-installing Sigmatel driver help, or I have to first run the intel chipset driver too? I am asking this because intel audio controller has gone missing too.
    Additionally, I see a PCI / IRQ issue. Is it possible that during the heatsink fan change, the technician connected a wrong PCI slot? I am not a technical person, so please pardon my ignorance.

    Thanks, and looking forward to views.

  8. #8
    Driver Terrier NooNoo's Avatar
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    UK
    Posts
    31,843
    The chipset driver is always a good idea.

    Explain the pci/irq issue.

    The sound is onboard, so unless the technician was a complete doofus changing the hsf would not cause this.
    Never, ever approach a computer saying or even thinking "I will just do this quickly."

  9. #9
    Registered User
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    9
    The pci/irq issue ... well, sorry about my lack of technical knowledge. I read the Everest scans, and this (pasted earlier too) set me thinking :-

    Earlier : PCI Devices (included) "Bus 0, Device 31, Function 5 Intel 82801DB ICH4 - AC'97 Audio Controller [A-1]"
    Now : PCI Devices - above line missing

    Earlier : Device Resources (included) "IRQ 17 Shared SigmaTel C-Major Audio"
    Now : Device Resources - above line missing
    Please tell me what these mean? Thanks a lot

  10. #10
    Driver Terrier NooNoo's Avatar
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    UK
    Posts
    31,843
    It means that the sound has been disabled in bios/setup or that the sound drivers are uninstalled, or that the sound chip on the motherboard has gone faulty.
    Never, ever approach a computer saying or even thinking "I will just do this quickly."

  11. #11
    Registered User
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    9
    Thank you NooNoo for all your advice. I only hope it's not a hardware issue

  12. #12
    Registered User
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Canada, Eh!
    Posts
    4,018
    Try this:

    Goto add hardware in control panel and start the process and when it says nothing found (assuming it doesn't find your audio controller) specify to add hardware and tell it it is already installed and that you will look in the list for the device.

    Then scroll down to sound devices and search them for the appropriate audio controller.

  13. #13
    Registered User
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    9
    CCT, this did not work. I tried, and the wizard listed Sigmatel's driver version 5.10.0.3630 (which was the one running well for past five years) ... so, I selected it. But, now DeviceManager shows SigmaTel C-Major Audio with yellow exclaimation mark (!) and an error message "This device cannot start. (Code 10)". So, I have to uninstall the old driver now.

  14. #14
    Driver Terrier NooNoo's Avatar
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    UK
    Posts
    31,843
    Code 10 means a lack of resources. Sometimes it means that the device has gone faulty. Have you been into setup and checked whether the sound is enabled or not? If it is enabled, disable it, reboot and make sure it doesn't appear in device manager. Then reboot and enable it again and then try installing the updated driver.
    Never, ever approach a computer saying or even thinking "I will just do this quickly."

  15. #15
    Registered User
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    9
    Thanks for all the directions, NooNoo. With luck, hope I get back the audio now

Similar Threads

  1. USB2.0 MFP(Hi Speed) - Help
    By redman68 in forum Digital Imaging
    Replies: 39
    Last Post: November 14th, 2006, 04:25 AM
  2. No sound Dell x86 family 6 model 8
    By tinyhuge in forum Sound Card Drivers
    Replies: 9
    Last Post: July 13th, 2006, 07:36 PM
  3. Toshiba No Active Mixer device ( no Sound)
    By Sadie_X in forum Sound Card Drivers
    Replies: 23
    Last Post: July 5th, 2006, 11:01 PM
  4. No audio device
    By Djenno in forum Sound Card Drivers
    Replies: 3
    Last Post: March 22nd, 2006, 08:34 PM
  5. msconfig shows many services stopped
    By rss in forum Windows XP
    Replies: 35
    Last Post: December 21st, 2005, 09:38 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •